De bekkenbodem omvat het totaalplaatje van spieren, bindweefsel, gewrichtsbanden en pezen die het bekken onderaan ondersteunen en afsluiten, waardoor deze letterlijk de 'bodem van het bekken' is. Deze vertrekken vanaf het schaambeen en lopen door tot aan het staartbeentje.
De klachten kunnen problemen geven door een te lage spierkracht, te hoge spierspanning of verkeerdelijk gebruik. Dit kan zich uiten door heel wat symptomen bij beide geslachten, ook bij kinderen.
Doorheen de bekkenbodem lopen de urinebuis, de endeldarm en bij de vrouw de vagina.
De spieren zorgen voor de afsluiting van de urinebuis en de endeldarm. Op deze manier zijn ze belangrijk in het ophouden van urine en stoelgang. Anderzijds moeten de spieren ook kunnen loslaten en dus ontspannen. Indien er te grote spanning aanwezig is in de bekkenbodem dan zal plassen en stoelgang maken moeilijker worden. Gezien de bekkenbodem fungeert als bodem van het bekken, heeft deze ook een functie in het ondersteunen van de organen in het kleine bekken. Bij het falen hiervan, kan men spreken over een verzakking of prolaps. Als laatste heeft de bekkenbodem ook een belangrijke sexuele functie.
Vrouwen
Mannen
Kinderen
Als bekkenbodemtherapeute hecht ik veel belang aan een individuele, discrete en professionele aanpak. Ik vind het belangrijk dat elke patiënt centraal staat en een individuele aanpak krijgt afgestemd op de specifieke situatie. Hieronder een oplijsting van mogelijke behandelopties:
Voor de eerste sessie neem ik als bekkenbodemtherapeut meestal een uur tijd, op deze manier is er voldoende tijd voorzien. Het eerste deel bestaat uit een intakegesprek waarbij ik een goed inzicht tracht te verwerven in je problematiek. Samen proberen we de klachten en de gevolgen ervan in kaart te brengen om samen tot een behandelplan te gaan. Na het anamnesegesprek, wordt er uitgebreid uitleg gegeven zodoende je voldoende kennis krijgt in de klachten. In de meeste gevallen wordt er ook gevraagd om een plas/ontlastingskalender in te vullen om een goed inzicht te krijgen in je plas/ontlastingspatroon. Op het einde van de eerste sessie (of eventueel de 2e sessie) wordt er overgegaan tot een lichamelijk inwendig onderzoek specifiek gericht op het functioneren van het bekken, bekkenbanden en de bekkenbodem. Dit verschilt van een gynaecologisch/ urologisch/ proctologisch onderzoek mits comfortabele goedkeuring van de patiënt. Na afloop wordt de behandeling opgestart.
Copyright © Alle rechten voorbehouden