BEKKENPIJNEN

Bekkenpijnen of in de volksmond 'bekkeninstabiliteit' wordt in de eerste plaats gelinkt aan de zwangerschap. Gezien de hormonale verandering worden de ligamenten en het bindweefsel soepeler, daarom is dit een van de typische 'zwangerschapskwalen'.

Maar naast zwangerschap zien we deze ook soms voorkomen na een val of bij een sportletsel.

De term bekkeninstabiliteit wordt gezien de negatieve connotatie tegenwoordig vervangen door zwangerschapsgerelateerd bekkenpijnen of kort gezegd bekkenpijn.  



De oorzaak?

De term bekkenpijn beschrijft de pijn in de bekkengewrichten. Het bekken is als het ware de basis gezien de verbinding tussen je wervelkolom en je benen. Het bekken bestaat uit een ring van drie botten die zeer stevig aan elkaar verbonden zijn door ligamenten. 


Door de hormonale veranderingen, zullen de ligamenten en het bindweefsel meer ontspannen. Dit heeft als doel om een meer flexiebel en rekbaarder bekkengewricht te genereren. Op deze manier kan de baby gemakkelijker door het bekken bij de bevalling. Het ontstaan van bekkenpijn kan optreden in elke fase van de zwangerschap, maar het kan ook ontstaan tijdens de bevalling. In sommige gevallen kan dit blijven voortduren tot een periode na de bevalling. Maar in de meeste gevallen neemt de bekkenpijn na de bevalling snel af. Dit verstoort het dagelijks functioneren en heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Symptomen

Bekkenpijn kan een zwangere op verschillende plaatsen voelen zoals aan de achterkant van je bekken met uitstraling naar de zijkant of achterkant van je bovenbenen. Ook in je liezen, op het schaambeen of zelfs in de bekkenbodem. Tevens kan er bij het staartbeentje ook pijn gevoeld worden. De pijn kan zeer fluctuerend zijn, het kan wisselen per dag, per zwangerschap, zelfs per moment. De pijn kan altijd aan dezelfde kant zijn, kan ook wisselen per kant of rondom het bekken voelen. Het kan de hele tijd aanwezig zijn, of alleen bij bepaalde bewegingen of na bepaalde houdingen.

Bekkenpijnen ontstaan meestal na een bepaalde periode van iets te doen, zoals na 20 minuten zitten, 10 minuten staan of na een paar uur liggen. Ook transfers of veranderen van houdingen zijn bewegingen waarbij pijn kan ontstaan.


Wanneer je geen controle meer hebt over je lichaam (gevoel van door de benen te zakken) of de pijn belemmert je dagelijkse activiteiten, dan is het raadzaam om even langs te komen in de praktijk. Op deze manier kunnen we samen de controle van je bekken hervinden. 

De behandeling

Vaak gaat bekkenpijn gepaard met bewegingsangst, echter is de boodschap toch om te blijven bewegen. 

Tijdens de individuele sessie wordt er samen gezocht naar bewegings- en houdingsadviezen, alsook technieken en tips om de bekkenpijnen goed onder controle te kunnen houden. Therapie volgens de methodiek van Cecile Röst is hier een onderdeel van. Deze behandelmethode is een zeer effectieve manier om snelle en blijvende resultaten te bekomen. Zo worden enerzijds manuele technieken toegepast en anderzijds oefeningen mee gegeven om de spiergroepen aan te sterken of te stretchen. 

Voor meer informatie kan je terecht op www.rosttherapy.com.